Obvezna uvedba šolnine v Sloveniji

Vsaj tako mislijo v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki so v poročilu za leto 2012 zapisali, da naj Slovenija uvede šolnine, dvigne starost upokojevanja in olajša odpuščanje.

Do tega zaključka so prišli zaradi prevelike razlike v primerjavi med najuspešnejšimi  članicami OECD glede na bruto domači proizvod.

 Je uvedba šolnine smiselna?

Pa poglejmo, kaj pridobimo in kaj izgubimo z uvedbo šolnine.

Prednosti

Obvezna Uvedba Šolnine

Podpiraš uvedbo šolnine?

1. Zaradi boljšega finančnega stanja bi lahko fakultete več denarja vlagale v kakovost študija.

2. Študentje bi imeli več interesa po hitrem zaključku študija.

3. Država bi se znebila študentov, ki se vpisujejo zaradi statusa.

Slabosti

1. Omejimo možnost izobraževanja tistim, ki nimajo finančne podpore.

2. Študent brez finančne podpore lahko pregori. Ista težavo imajo študentje v Nemčiji, ki že sedaj poleg rednega študija v popoldanskem času delajo. Časa za študij praktično ni, razen ponoči namesto spanja.

3. Kakovost študija ni nujno zagotovljena, najprej naj sistem poskrbi, da bo več predavateljev in profesorjev, ki imajo prakso iz podjetij.

4. Šolnina zavira kreativni del izobraževanja, študent naj študira in se ne sme obremenjevat s finančnim stanjem.

5. Manj ob študijskih dejavnosti zaradi premalo časa študenta.

Mnenja so deljena, kljub temu je večina proti šolninam v Sloveniji, po zadnjih podatkih tako misli tudi novi minister Žiga Turk. Verjetno bi z obveznimi šolninami res rešili en del financiranja izobraževanja s strani države a se tukaj pojavi vprašanje učinkovitosti celotnega sistema izobraževanja, ki je usmerjen v bolonjski proces. Ta namreč podpira redno delo preko domačih nalog. Je to namen študija, da ne podpira samostojnost študenta?

Resnica pa je verjetno takšna, da popolnega sistema nikoli ne bo in nikoli ne bomo zadovoljni. Treba se bo prilagoditi, ne glede na razmere.

 

Naloge

V splošnem pomenu je naloga zadolžitev, ki ima točno znan cilj, pot do cilja pa ni nujno znana. Kljub temu, da ima beseda naloga širši pojem, jo najprej povežemo s šolskim sistemom izobraževanja. V srednji šoli in na fakulteti so najbolj razširjene seminarske naloge, kasneje, ob zaključku študija, pa diplomske, magistrske in doktorske naloge.
Diplomske, magistrske in doktorske naloge.

Značilnosti nalog

1. Seminarske naloge – pri teh nalogah gre za prvi stik z raziskovalnim pristopom. Za seminarske naloge je značilen krajši obseg (do 25 strani) s poudarkom na lastnem delu. Bolj kot odkrivanje novosti je pomembno, da se študent nauči iskati po literaturi in logično sestavljati ugotovitve ter na takšen način utrditi svoje znanje za določeno področje. Zaradi vse boljše informacijske tehnologije (gradiva na internetu) se v praksi pojavlja preveč prepisovanj in premalo lastnega dela.

2. Diplomske naloge – so nadgradnja seminarskih, kjer je največ poudarka na lastnem raziskovalnem delu. Pri diplomskih nalogah je zato sistematični pristop še toliko bolj pomemben, saj študent hitro izgubi pregled nad pisanjem in vsebinskim bistvom. Pred začetkom pisanja si študent postavi hipoteze, ki jih v nalogi zavrže ali potrdi. Pri diplomskih nalogah je treba pregledati bistveno več literature kot pri seminarskih nalogah. Obseg diplomske naloge znaša od 45 do 65 strani, v nekaterih primerih tudi več.

3. Magistrske naloge – z uvedbo bolonjskega študija se danes magistrske naloge bistveno ne razlikujejo od diplomskih nalog.

Pisanje naj bi potekalo lažje, saj ima študent izkušnje tako s pisanjem seminarskih kot diplomskih nalog. Od študenta magistrskega študija se pričakuje raziskava, povezana s problemi iz prakse.

4. Doktorske naloge – ime za te naloge, ki se v izobraževanju uporablja, je doktorska disertacija. Tako kot samo izobraževanje naj bi doktorska disertacija predstavljala vrhunec akademsko-raziskovalnega študija. Edino, kar šteje pri tej nalogi, je raziskava še ne obdelane tematike oziroma problema. Od študenta doktorskega študija se pričakuje poleg ozke specializacije tudi splošna razgledanost.

Pri agenciji LPI.SI izvajamo lektoriranje in oblikovanje za vse omenjene naloge. Povprečen čas za lektoriranje znaša 2 dni, za oblikovanje pa 1 dan od potrditve naročila. Pri magistrskih in doktorskih nalogah zaradi obsega tudi kakšen dan več.

Za vsa vprašanja smo na voljo vseh 7 dni v tednu na info@lpi.si in na 040/128-543

Vse storitve na enem mestu

Vsak študent ima željo, da čim prej konča s študijem. Žal pa imamo v življenju tudi druge aktivnosti, ki nam preprečijo hiter zaključek. Zaradi takšnih in drugih razlogov se študent velikokrat znajde  v časovni stiski.

Rešitev za študente

lektoriranje besedilAgencija LPI.SI ponuja vse 4 storitve pri zaključevanju študija na enem mestu. Naše sodelovanje se začne že v trenutku, ko je napisana vaša dispozicija diplomske naloge . Pred oddajo dispozicije je namreč potrebno lektoriranje. Za tem sledi vaše garaško delo (raziskava in pisanje naloge). V zadnjem delu, ko boste vsebinsko zaključili pisanje diplomske naloge, spet nastopimo mi.

Poleg že omenjenega vam ponujamo prevajanje povzetka, ki ga opravi ustrezno izobražen prevajalec, lektoriranje diplomske naloge, seveda tudi z vidnimi popravki, oblikovanje diplomske naloge po navodilih fakultete (tukaj ne posegamo v vsebino, samo v oblikovni del), na koncu pa še tisk in vezavo. Preden nalogo natisnemo in zvežemo, vam pošljemo končno verzijo v predogled, da jo lahko po potrebi še popravite.

Vse skupaj opravimo v roku 3 dni od potrditve naročila. Če se vam še bolj mudi, se potrudimo po najboljših močeh in opravimo vse skupaj hitreje, seveda z isto kakovostjo.

Po čem smo znani?

1. Naše storitve so vam na voljo vseh 7 dni v tednu (razen tiska in vezave).

2. Vse storitve dobite na enem mestu (hitrejša in cenejša izvedba).

3. Kakovost je naše glavno merilo.

4. Jamčimo za poslane podatke in jih ne posredujemo tretjim osebam.

5. Pri naročilu več storitev nudimo popust.

Lektoriranje in zabava

Lektoriranje je lahko naporno, saj mora biti lektor med svojim delom 100-odstotno osredotočen. Torej tako, kot pri vsakemu napornemu delu, no tudi pri resnem študiju, potrebuje lektor sprostitev v obliki zabave.

Pa si poglejmo, kje se zabavajo študentje in kje se lahko zabavamo ostali v glavnem mestu Slovenije.

Zabava v Ljubljani

Zabav ni nikoli preveč, to velja tudi za Ljubljano. Zabave v Ljubljani se dogajajo praktično vse dni v tednu. Zaradi velikega števila prizorišč so v Ljubljani na voljo praktično vsi žanri zabav. Od Metelkove, KMŠ-ja, Cirkusa do gledališč, drame, opere …

Lektoriranje in zabavaNajvečje in najbolj odmevne zabave potekajo v mesecu maju pod imenom Majske igre in Škisova tržnica. Ta dva dogodka sta simbol zaključka predavanj za tekoče študentsko leto, zadnji žur pred izpitnim obdobjem. Zabava v Ljubljani je v mesecu maju povezana tudi s športnimi aktivnostmi, ki zadnje čase pritegne čedalje več študentov.

Primerni dnevi za zabavo

Če se odločite za zabavo med delovnimi dnevi od ponedeljka do četrtka, bo na zabavah 99 odstotkov študentov, med vikendi pa prevladujejo Ljubljančani in drugi, ki med tednom nimajo časa za zabavo (zaposleni in dijaki srednjih šol). Med študenti so za zabavo najbolj zaželjeni dnevi torek, sreda in četrtek.

Zabave v Ljubljani pogosto spremlja navzočnost policije, zato še nasvet vsem, ki se odpravljate na zabavo v Ljubljano in nameravate popiti več kot eno pijačo, da pustite avtomobil doma in se na pot opravite z javnim prevozom, ki je na koncu lahko daleč najcenejša varianta.

Klub Študentov

Študenti se organizirajo in povezujejo v odvisnosti od zanimanja, lokacije, študija … Tako so študenti organizirani v študentske klube in društva. Študentski klubi so praviloma lokalno združenje študentov, ki skrbi za obštudijske aktivnosti v času, ko se študenti vrnejo v domači kraj. Lokalni študentski klubi imajo pomembno vlogo ohranjanja študentske populacije v lokalnem območju. Študenti, sploh iz odmaknjenih področij, se praviloma vedno redkeje vračajo v domače okolje in po končanem študiju jih ni malo, ki se sploh ne vrnejo.
Zato je družbena odgovornost študentskih klubov zelo pomembna, njihove aktivnosti pa koristne za širšo družbo.
Študentski klubi prirejajo različne delavnice, športne aktivnosti, kulturne in umetniške dogodke ter ostala srečanja, kjer sodelujejo lokalni študenti in ostali ljudje iz lokalnega okolja.

Študentska postelja

Študentska postelja je vroče blago. Vsako leto se tik pred začetkom študijskega leta v Ljubljani prične boj za študentske postelje. Prvič se študenti spopadejo za posteljo v študentskem domu, ki je za študenta poleg življenja doma najcenejša oblika. Tisti študenti, ki ugotovijo, da niso sprejeti v študentski dom pa se spopadejo še na trgu sob, postelj in stanovanj. Trg nepremičnin, ki je namenjen študentom je popolnoma neurejen. Večina študentov pri zasebnikih bivajo neprijavljeno, kar pomeni, da najemodajalci niso pod nobenim nadzorom. Tako niso redkost omejitve obiskov, zapiranje tople vode, ogrevanje samo delno … Študij v Ljubljani lahko kar na enkrat postene težava, še preden se dejansko začne.

Oglasi za študentske postelje

V obdobju pred pričetkom študija so oglasi za študentske postelje praktično povsod. Preveriti je potrebno številne oglasnike, nepremičninske portale in oglase na oglasnih tablah fakultet, študentskih servisov in ostalih potencialnih mest.

Pred odločitvijo za ponudnika se mora študent nujno prepričati kaj najema. Velikokrat je namreč prisotno razočaranje, ko študent vstopi v hišo, sobo, stanovanje…

Cena študentske postelje

Študentska postelja V LjubljaniNajdražje so študentske postelje v majhnih stanovanjih, garsonjerah, kjer bivata največ dva študenta. V primeru, da se na trg iskanja študentske postelje vključi več prijateljev skupaj lahko pridejo do cenovno zelo ugodne rešitve. Stanovanja kjer bivajo štirje ali več študentov so zelo vroča roba zato jih na trgu ponavadi zmanjka že poleti. Pri iskanju sob z večjim številom študentskih postelj se je potrebno zavedati, da se lahko naselite še z drugimi povsem različnimi karakterji z različnimi delovnimi navadami, posledično prihaja v takšnih skupinah tudi do težav (se ne ujamejo).

Prednost zasebnih pred študentskimi sobami oziroma stanovanji je v prostornosti in razkošju dodatne opreme, kot je pomivalni in pralni stroj, včasih imajo celo klimo zasebna stanovanja. Zasebna stanovanja imajo še eno veliko prednost, mir za učenje. To je lahko kljub denarni stiski pomemben faktor, da se študent odloči za takšen način bivanja v študentskih mestih.

 

Oddaja študentu

Študenti v Ljubljani so odličen vir zaslužka tako podjetjem, ki se ukvarjajo z gostinstvom kot tudi knjigoveznicam, fotokopirnicam in seveda lastnikom stanovanj. Vsi se trudijo, da bi študentu nekaj prodali ali oddali v najem. Študentske postelje, ki jih je v Ljubljani največ, so hkrati ogromen problem vsem, ki ostanejo zunaj študentskega doma.

Oddaja študentuŠtudenti, ki se odločate za študij v Ljubljani morate pred dejanskim začetkom študijskega leta poskrbeti za namestitev. Vloga za posteljo v študentskem domu ni nekaj kar bi zagotovo prineslo pozitivne rezultate. V obdobju septembra pred študijskim letom vsi, tako novi kot stari študenti iščejo namestitve, zato je dobro lokacijo, ceno in lastnika stanovanja, sobe ali postelje, težko najti.

Oddajo Študentskih sob in stanovanj spremljajo različni zapleti, ki jih povzročajo lastniki, ki mislijo, da lahko z oddajo prostora upravljajo z življenskimi navadami najemnika-študenta.

Pri iskanju stanovanja ali sobe je najboljša rešitev tista, kjer ima študent svoj lasten vhod in pravico do zasebnosti. Je pa potrebno razumeti tudi tiste, ki oddajajo študentu sobo, da jih skrbi za opremo in čistočo. Če pride do težav med lastnikom in študentom je potrebno rešiti težavo s pogovorom in ne s tem, da se drug drugemu izmikata.

Plačilo najemnine in stroškov

Če ste eden izmed srečnežev, ki vam osnovne stroške krijejo starši nimate težav, drugi pa morajo že za osnovne stroške delati. Edina pomoč tukaj je Študentski servis ali popoldanski s.p..
Če izvzamete občasen hrup pa dobite v študentskem domu najugodnejšo ponudbo.

 

Študentski Servis

Študentski servisi so podjetja, preko katerih lahko študent opravlja študentsko delo. Podjetje, ki bi želelo opravljati dejavnost posredovanja študentskega dela, morajo pridobiti koncesijo. Koncesije podeljuje študentska organizacija, ki kasneje od vsakega evra izplačanega študentu, zaračuna določen procent koncesionine.

Zlata jama

Da je študentski servis dobr posel kaže veliko število servisov, ki se nahajajo v vsakem večjem kraju.

Študentski Servis Preko študentskega servisa in posledično preko študentske napotnice lahko delajo le študenti, ki imajo status študenta. Zato se večina študentov, ki ne izpolni pogojev za napredovanje ali ponavljanje in mora pavzirati, odloči za vpis na začasno fakulteto, ki jim bo zagotovila status in ugodnosti, ki jih le-ta prinese. V času pavziranja je študentsko delo za študenta praviloma edini vir zaslužka.

Pri LPI.SI “žal” ne zaposlujemo preko študentskega servisa, saj se od naših storitev pričakuje najvišja kakovost in v večini primerov tudi potrdilo o lektoriranju, ki ga študenti ne morejo izdati. Lektoriranje žal ni storitev za študentski trg dela.

Čeprav mogoče sistem z Študentskimi servisi ni najboljši ga podpiramo, saj smo mnenja, da si mora študent že med študijem nabrati čim več različnih izkušenj in se postaviti v bodočo vlogo delavca.

Najboljši Študentski servis

Težko rečemo, kateri študentski servis je najboljši, verjetno tisti, ki ima veliko ponudbo (hitro najdeš delo) ter sodeluje samo z resnimi podjetji, ki redno plačujejo študentom.

Alternativa Študentskemu servisu

Edina alternativa je popoldanski s. p., zadnje čase dokaj popularna odločitev. Zanjo se odločajo predvsem študentje računalništva, oblikovanja in ekonomije. To so smeri, ki za opravljanje storitev ne potrebujejo drugega kot računalnik (nizki začetni stroški). Njihov zaslužek je odvisen od njih samih in dejansko ni omejen.

 

Študij v Ljubljani

Študij v Ljubljani ima veliko koristi v primerjavi z ostalimi univerzitetnimi mesti. Največje število študentov je vzrok za pestro ponudbo tako študijskih kot obštudijskih aktivnosti. Aktivnosti so zaradi velikega števila prizorišč na sporedu vsak dan v tednu, največ jih je seveda v mesecu maju, ki je zadnji mesec pred začetkom izpitnega obdobja.

Studij v LjubljaniŠtudij, tako kot drugod po Sloveniji tudi v Ljubljani ni brezplačen. Študentske Sobe, če študent ni v študentskem domu, mesečna karta, prevoz do doma, malica in drugo predstavljajo ogromen strošek za študentski proračun. Ki ga mora študent zaradi dragih namestitev dopolnjevati s študentskim delom.

 Študentska prehrana in bivanje v Ljubljani

Kljub velikemu številu študentskih sob, ostane zunaj študenta veliko kandidatov. Spremljanje seznamov in list je tako vsako leto pred novim študijskim letom vroče za večino študentov.
Študentska prehrana je s pomočjo gostincev, ki so v mreži bonov zelo dobro organizirana. Študenti imajo ogromno število gostinskih lokalov na voljo tako v Ljubljani kot okolici. Študentsko prehrano lahko tako uporabljajo tudi na Vrhniki, Grosuplju, Domžalah …

Preden se je uveljavil elektronski sistem uporabe bonov je nakup bonov večina študentov opravljala na Kersnikovi 4 ter v študentskem naselju Rožna dolina.

Izredni študij

Študij v Ljubljani pride v poštev tudi za izredne študente, vsako leto pa ga dopolnjujejo novi izobraževalni zavodi, najbolj znani so Gea College, Hera in B2. Cena študija je v tem primeru seveda večja.

Po zadnjih podatkih Univerze v Ljubljani znaša povprečni čas študija 7,2 leti, kar ni malo. Ta številka se bo čez nekaj let verjetno znižala zaradi novega bolonjskega sistema, saj le ta temelji na hitrem zaključku brez ponavljanja in pavziranja.

Poletni nasvet študentom

Prišel je poletni čas, za večino študentov čas užitka, poležavanja na plaži in potovanja okoli sveta. Kakor koli že pa se študentje, ki zaključujete študij spopadate tudi z iskanjem resne službe in zaključevanjem zaključne naloge.

Naš nasvet je, da kljub mamljivimi poletnimi dogodivščinami ne pozabite na izdelavo diplomske naloge, saj vam predčasno izdelana naloga lahko poleg mirnih živcev prinese ugodnosti pri naročilu lektoriranja.

Torej ne odlašajte pisanja diplomske naloge iz dneva v dan in izkoristite poletne ugodnosti lektoriranja!

Študent

Študentska ponudba

V naši lektorsko-prevajalski agenciji imamo v ponudbo, ki vsebuje vse potrebno za diplomsko nalogo, magistrsko nalogo ali doktorsko nalogo.

  • Lektoriranje
  • Prevajanje povzetka naloge
  • Oblikovanje naloge
  • Tiskanje naloge
  • Vezava naloge

Že od 2005

Agencija Lpi.si je na trgu prisotna že vse od leta 2005, ko smo opravili storitve za vse fakultete in visoke šole v Sloveniji. Preverite seznam referenc in se prepričajte v zanesljivost.

Garancija in potrdila

Za vse študentske storitve nudimo garancijo na kakovost, ustreznost in zadovoljstvo.  Prav tako brezplačno izdamo potrdilo o lektoriranju na pripravljenih in univerzalnih potrdilih. V posebnih primerih pa brezplačno potrdilu priložimo tudi fotokopijo diplome lektorja ali prevajalca.