Študentska postelja

Študentska postelja je vroče blago. Vsako leto se tik pred začetkom študijskega leta v Ljubljani prične boj za študentske postelje. Prvič se študenti spopadejo za posteljo v študentskem domu, ki je za študenta poleg življenja doma najcenejša oblika. Tisti študenti, ki ugotovijo, da niso sprejeti v študentski dom pa se spopadejo še na trgu sob, postelj in stanovanj. Trg nepremičnin, ki je namenjen študentom je popolnoma neurejen. Večina študentov pri zasebnikih bivajo neprijavljeno, kar pomeni, da najemodajalci niso pod nobenim nadzorom. Tako niso redkost omejitve obiskov, zapiranje tople vode, ogrevanje samo delno … Študij v Ljubljani lahko kar na enkrat postene težava, še preden se dejansko začne.

Oglasi za študentske postelje

V obdobju pred pričetkom študija so oglasi za študentske postelje praktično povsod. Preveriti je potrebno številne oglasnike, nepremičninske portale in oglase na oglasnih tablah fakultet, študentskih servisov in ostalih potencialnih mest.

Pred odločitvijo za ponudnika se mora študent nujno prepričati kaj najema. Velikokrat je namreč prisotno razočaranje, ko študent vstopi v hišo, sobo, stanovanje…

Cena študentske postelje

Študentska postelja V LjubljaniNajdražje so študentske postelje v majhnih stanovanjih, garsonjerah, kjer bivata največ dva študenta. V primeru, da se na trg iskanja študentske postelje vključi več prijateljev skupaj lahko pridejo do cenovno zelo ugodne rešitve. Stanovanja kjer bivajo štirje ali več študentov so zelo vroča roba zato jih na trgu ponavadi zmanjka že poleti. Pri iskanju sob z večjim številom študentskih postelj se je potrebno zavedati, da se lahko naselite še z drugimi povsem različnimi karakterji z različnimi delovnimi navadami, posledično prihaja v takšnih skupinah tudi do težav (se ne ujamejo).

Prednost zasebnih pred študentskimi sobami oziroma stanovanji je v prostornosti in razkošju dodatne opreme, kot je pomivalni in pralni stroj, včasih imajo celo klimo zasebna stanovanja. Zasebna stanovanja imajo še eno veliko prednost, mir za učenje. To je lahko kljub denarni stiski pomemben faktor, da se študent odloči za takšen način bivanja v študentskih mestih.