Top 10 nasvetov pri pisanju diplomske naloge

Teh top 10 nasvetov je namenjenih tistim, ki mislite, da ima pisanje diplomske naloge širši pomen, zaključek študija pa ni sam sebi namen.

Top 10 nasvetov1. NE odlašaj.  S pisanjem začni takoj, ko so vsi izpiti opravljeni, še bolje je prej. V nasprotnem primeru se lahko zaradi dela pisanje predolgo zavleče.

2. Premišljeno izberi temo in naslov diplomske naloge. Na kakovost naloge vplivata dober mentor in tematika, ki te zanima.

3. Povezava s podjetjem je danes za študente tehničnih smeri obvezna. Dobra diplomska naloga se težko naredi brez nasvetov in napotkov iz prakse. Konec koncev naj bi se znanost in praksa nenehno dopolnjevali.

4. Dispozicija diplomske naloge ni nujna na vseh fakultetah, a ima dobro idejo, ki temelji na predhodnih pripravah na pisanje naloge, torej služi kot kompas, ki te usmerja.

5. Pred pisanjem diplomske naloge preberi navodila za oblikovanje, ki jih predpisuje fakulteta, ki določajo tudi, kako naj se citirajo posamezne prvine naloge. Ta del predstavlja marsikomu veliko težavo, saj si literature med iskanjem in pisanjem ne zapisuje, potem pa trebna ponovno iskati avtorja in naslov literature.

6. Dobra literatura je ključnega pomena. Če se iskanje ustavi, se obrni na knjižničarko na fakulteti, saj ima bistveno več izkušenj z iskanjem strokovne literature. Včasih se zgodi, da določena tematika v slovenskem jeziku ni dovolj dobro opredeljena, zato je treba pobrskati in prevajati tuje gradivo.

7. Če je le možno, ne hodi na delo (študentski servis) med pisanjem diplomske naloge, saj nikoli ne bo dovolj časa za resno poglobljeno delo, ki včasih zahteva celodnevno prisotnost študenta.

8. 100-odstotno izkoristi mentorja, ki ti je na voljo, ko se kaj zatakne oziroma takrat, ko želiš dodatno mnenje.

9. Diplomska naloga naj bi bila pika na i; če jo misliš komu celo podariti, je lektoriranje diplomske naloge več kot obvezno.

10. Ko je naloga napisana in še sveža, takoj sestavi predstavitev (v Power pointu) za zagovor diplomske naloge, saj je to takrat najlažje in najboljše.

Top 10 nasvetov je nastalo na podlagi izkušenj in zbranih mnenj tako rednih kot izrednih študentov. Večina študentov pravi, da ima največ težav pri iskanju literature in z oblikovanjem diplomske naloge.

Deli svoje izkušnje z nami

Če imaš sam/-a še kakšno izkušnjo oziroma mnenje, ki vpliva na kakovost diplomske naloge, jo lahko deliš na naši uradni strani Facebook ali na profilu Google plus.