Zrcalni robovi v Wordu

Zrcalni robovi v Wordu, kako jih nastavimo za posamezni odsek?

Zrcalni robovi povzročajo marsikomu veliko težavo, saj se prvič srečujejo z oblikovanjem v Wordu na takšen način.

Lahko rečemo, da je to ena izmed največjih težav za študente, ki oblikujejo diplomsko nalogo, ali za tiste, ki pišejo knjigo v Wordu.

Pa si oglejmo konkreten primer problema in rešitve za zrcalne robove v Wordu.

Navodila od vas zahtevajo, da natisnete dokument od začetka do uvoda enostransko, od uvoda do literature obojestransko in priloge na koncu enostransko.

Pravilna rešitev:

 • Najprej naredite 3 odseke. POZOR – uporabite funkcijo Liha stran, če uporabite funkcijo Naslednja stran, vam bo naredilo zrcalne robove po celem dokumentu!
 • V meniju odprete Priprava strani (oz. dvoklik na levo belo merilo), se postavite na zavihek Robovi in izberete Zrcalni robovi v sekciji Strani. V spodnjem delu izberite ukaz Uporabi za ta odsek. POZOR – preden odprete Pripravo strani, morate biti postavljeni v delu besedila (oz. odseku), ki bo obojestransko tiskan.
 • Zrcalni Robovi v Wordu

  Upoštevajte fukncijo Liha stran

  Zrcalni robovi v Wordu

  Pravilna nastavitev zrcalnih robov

  Za tiste, ki ste že vse poskusili in prebirate po forumih, da je dovolj, če imate nastavljene odseke, naj poudarimo, da uporaba funkcije Naslednja stran ni pravilna rešitev. Uporabiti morate funkcijo Liha stran.

  Kako sta povezana liha stran in zrcalni robovi v Wordu?

  Odgovor je povsem preprost, tako kot pri knjigah kot v diplomskih nalogah je prva stran (desna) obojestranskega odseka liha, zato je treba slediti temu postopku.

  Če boste besedilo oblikovali na omenjeni način, boste lahko shranili nalogo v enem dokumentu in se tako izognili shranjevanju enega besedila v več dokumentih.